Miopia boala si miopia ca viciu de refractie: ce diferente exista?
Prof. dr. Danut Costin: „Miopia boala este miopia care are leziuni de fund de ochi si care inregsitreaza o crestere permanenta mai ales a axului posterior al ochiului. Miopia boala poate evolua in pusee: uneori inregistreaza un platou de liniste, in sensul ca numarul dioptriilor nu mai creste, nu mai apar leziuni noi. Insa, uneori boala poate pot fi accentuata de o viroza, de o boala infecto-contagioasa, de sarcina, de varsta. Si atunci miopia creste. De obicei se confunda mopia boala, cu mopia viciu de refractie cu numar mare de dioptrii. Diagnosticul de miopie boala nu se pune insa in functie de numarul de dioptrii, ci numai pe baza leziunilor de fund de ochi si in functie de cresterea in dimensiuni in special a axului antero-posterior. Iar aceste probleme se depisteaza in urma unei ecografii oculare.
Ce controale trebuie sa faca persoanele cu miopia boala?
- o data la trei-sase luni de zile trebuie masurata presiunea intraoculara pentru a se depista la timp un glaucom;
- de doua ori pe an trebuie facut un examen oftalmoscopic de fund de ochi sau o biomicroscopie de fund de ochi care orienteaza oftalmologul daca au aparut noi leziuni;
- tot de doua ori pe an trebuie efectuat un camp vizual pentru a inregistra eventualele tulburari de perceptie;
- trebuie facut macar o data pe an un examen de pol anterior cu corectarea viciului de refractie – practic verificarea functiei vizuale – cat vede fiecare pacient in parte;
- o data pe an trebuie facuta o ecografie oculara pentru a verifica daca au aparut modificari ale axului antero- posterior;
- este recomandat ca macar o data la un an sa se faca un computer tomograf in coerenta optica – OCT. Acesta arata care este situatia maculei si a nervului optic;
- femeile tinere care au miopie boala trebuie sa mearga la oftalmolog de 2-3 ori pe an, deoarece la acestea pot exista tulburari hormonale care pot determina modificari ale structurilor oculare si agravarea bolii.
Miopia ca viciu de refractie
Se pune diagnosticul de miopie ca viciu de refractie dupa ce s-a facut ecografia oculara si nu s-au constatat leziuni de fund de ochi sau cresterea in dimensiuni in special a axului posterior. Miopiile ca viciu de refractie pot fi impartite in trei catergorii: mici – cand nu depasesc 3 dioptrii, medii – intre 3-6 dioptrii si mari intre 6-9 dioptrii. De obicei, cind este vorba de peste 10 dioptrii vorbim de miopia boala.
Numarul de dioptrii creste
Miopia ca viciu de refractie creste in special atunci cand nu sunt purtati corect ochelarii si cand nu se respecta regulile de igiena oculara – distanta, luminozitatea, timpul petrecut in fata computerului. Mai ales tinerii care lucreaza mult la calculator si nu poarta ochelari sau nu respecta regulile de igiena oculara constata ca le-au crescut dioptriile. Atentie: ochelarul este o proteza care vine sa completeze, sa corecteze imaginea care se formeaza in fata retinei. De aceea trebuie purtat cum l-a recomandat medicul.
Ce controale trebuie sa faca persoanele cu miopie – viciu de refractie
Aceste persoane trebuie sa se prezinte la oftalmolog o data pe an. Controlul va include:
- examenul segmentului anterior;
- presiunea intraoculara;
- camp visual;
- refractia si corectia optica.
Protejati-va ochii atunci cand lucrati la calculator
- La calculator, trebuie sa se stea la o distanta de aproximativ trei ori diagonala monitorului la care se lucreaza. Daca monitorul are diagonala de 15 cm, atunci trebuie sa ne pozitionam la o distanta de 45-50 de cm de monitor.
- De asemenea, nu trebuie sa existe o luminozitate foarte puternica a ecranului. Calculatorul trebuie amplasat intr-o zona de lumina care sa nu fie proiectata pe ecran si sa dea reflexie.
- Se lucreaza la calculator cel mult 90 de minute, apoi obligatoriu trebuie sa se ia pauza timp de 15-20 de minute, vreme in care trebuie sa ne mutam ochii de pe ecranul calculatorului.
- Ar fi indicat sa nu se lucreze mai mult de 6-8 ore pe zi la calculator. Sunt persoane care lucreaza si 16 ore pe zi – de exemplu programatorii. Acestia trebuie sa respecte obligatoriu igiena de lucru la calculator.
- Alimentele au si ele un rol esential. Trebuie consumate foarte multe fructe cu coaja verde, zarzavaturi verzi, care ajuta la refacerea pigmentilor. E indicat sa se consume cat mai putin bauturi gen coca-cola, energizante. Sucul de fructe este insa permis.
- Exercitiile ortoptice pot ajuta, mai ales daca se constata ca exista diverse probleme ale motilitatii oculare. De exemplu, persoana nu poate tine ochii in convergenta. Din cauza oboselii pot aparea diverse tulburari ale vederii binoculare care pot fi ameliorate cu ajutorul exercitiilor ortoptice.
…
Copiii care nu ies din casa pot deveni miopi
Micutii care petrec cat mai mult timp in aer liber au un risc scazut de a fi afectati de miopie, conform unui studiu recent. Fiecare ora in timpul unei saptamani petrecute in natura reduce riscul de miopie cu 2%. Beneficiul vine de la expunerea la lumina naturala, care este mult mai putin daunatoare decat lumina artificiala pentru copii. In plus, cercetatorii considera ca timpul petrecut privind obiecte situate la departare contribuie la o vedere mai buna in randul celor mici. Statisticile Asociatiei Americane de Oftalmologie arata ca micutii care sufera de miopie petrec, in medie, cu 3,7 ore mai putin in aer liber intr-o saptamana fata de copiii cu o vedere normala. Din pacate, generatiile actuale de copii petrec din ce in ce mai putin timp in natura, preferand jocurile pe calculator sau emisiunile de la televizor in defavoarea miscarii in natura. In plus, activitatile in aer liber reduc si riscul de diabet si obezitate, iar expunerea la lumina soarelui contribuie la necesarul de vitamina D.” ( Ziaruldeiasi.ro )